arrow Vraag direct een offerte aan arrow Ga naar onze online urenregistratie

Is een payroll bedrijf hetzelfde als een verloningsbedrijf?

Payroll betekent in het Nederlands loonlijst. Een ‘loonlijstbedrijf’ klinkt natuurlijk niet echt aantrekkelijk. Maar deze vertaling toont al wel direct dat misschien wel weinig tot geen verschil zit tussen een payrollbedrijf en een verloningsbedrijf. 

In deze blog leggen we beide organisaties uit. En wat het verschil is tussen deze twee organisaties. 

Wat is een verloningsbedrijf

Wanneer je googled op verloningsbedrijf vind je met name payrollbedrijven. De andere resultaten zijn met name verloningsbedrijven voor artiesten. 

Een verloningsbedrijf doet in principe hetzelfde als een payrollbedrijf. Ze leveren alleen vaak een andere vorm van service. Dit is vaak in de vorm van een software. Ze bieden jou, net zoals een payrollbedrijf, een service met software waarbij de volledige salarisadministratie wordt geregeld. Maar hierin zitten vaak gradaties. 

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de volledige service. Hierbij wordt alles geregeld door het verloningsbedrijf. Zij voeren de uren door en alle andere administratie van a tot en met z. Daarnaast heb je de mogelijkheid zelf alles in te voeren met behulp van de software. Hierbij wordt je nog wel gecontroleerd, maar regel jij alle mutaties. Ook is de mogelijkheid tot minimale service. Je neemt alleen de software af. Hierbij voert de ondernemer zelf alles in en moet dus zelf ook controleren. 

Wat is een payroll bedrijf? 

Een payrollbedrijf voert ook de salarisadministratie uit van werknemers. Hierbij ontstaat een driehoeksconstructie. Een ondernemers kiest zijn eigen werknemers. Maar deze wordt verloond door het payrollbedrijf. De werknemer is namelijk op papier in dienst van het payrollbedrijf. 

Dit betekent ook dat het payrollbedrijf de juridische werkgever is en verantwoordelijk is voor juiste verloning. 

Is er dan echt geen verschil? 

Er is in principe geen echt verschil. Beide organisaties verlonen werknemers voor ondernemers. In beide gevallen regelen zij ook vrijwel de gehele salarisadministratie. Toch zie bij payrollbedrijven dat ze wel meer service leveren. Wil je dus volledige service en echte experts? Kies dan voor payroll. 

Mocht je een partner zoeken voor de salarisadministratie? Wij helpen je graag. Onze professionals maken graag een offerte voor je.