arrow Vraag direct een offerte aan arrow Ga naar onze online urenregistratie

Wat kost een medewerker via payroll?

Elke medewerker verdient een salaris voor de werkzaamheden die hij uitvoert. Dat is geen verrassing. Toch is het voor veel ondernemers een grote vraag wat zij precies betalen voor hun medewerkers, wanneer zij gebruik maken van payroll. Een salaris bestaat niet alleen uit een bruto salaris, maar bestaat uit drie factoren:

  • Directe loonkosten.
  • Indirecte loonkosten.
  • Verplichte premies en bijdragen.

Wanneer je gebruik maakt van payroll komen hier kosten overheen. Immers, betaal je extra voor de werkzaamheden die het payroll bedrijf uitvoert voor jou. Daarnaast is het payroll bedrijf de juridische werkgever en neemt daardoor alle risico’s van het werkgeverschap op zich. Dit betekent dat de kosten van het salaris, van de medewerkers die werken via payroll, anders is opgebouwd.

De directe loonkosten

Het grootste gedeelte van een salaris bestaat uit de directe loonkosten. Allereerst moet je rekening houden met het wettelijk minimumloon. Elke medewerker verdient een minimumloon, alleen moet je hierbij rekening houden dat het minimumloon twee keer per jaar wijzigd.  Daarnaast verkrijgt elke medewerker een minimum vakantietoeslag van 8% op basis van het brutosalaris en moet je rekening houden met de cao. Elke branche heeft zijn eigen cao en ook zijn eigen voorschriften. Deze voorschriften zijn bindend en moet je dus meenemen in het salaris. Bovenal kun jij, als werkgever, nog secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden, denk hierbij aan overwerkvergoedingen.

De indirecte loonkosten

Voor elke onderneming zijn de indirecte loonkosten verschillend, maar ook afhankelijk van andere factoren. De indirecte loonkosten omvatten reiskosten, onkostenvergoedingen, administratieve kosten, maar ook doorbetaling bij ziekte. Deze kosten kunnen verschillen omdat deze afhankelijk zijn van verschillende factoren, maar ook voor elke onderneming anders zijn, zo hoeft niet elke medewerker reiskostenvergoeding te ontvangen.

Verplichte premies en bijdragen

De laatste factor voor de totale salariskosten zijn de verplichte premies en bijdragen. Hier vallen de loonheffingen onder. Denk hierbij aan loonbelasting, maar ook bijdragen aan volksverzekeringen, werknemersverzekeringen en zorgverzekeringswet. Uiteindelijk komen hier ook pensioenkosten overheen. Met deze laatste factor kom je tot alle kosten van het salaris van een medewerker.

Wat kost personeel via payroll?

Wanneer je jouw salarisadministratie uit besteed via een payroll bedrijf, dan heb je te maken met de bovenstaande kosten, maar ook kosten die het payroll bedrijf rekent. Deze kosten zijn onder andere voor de salarisadministratie, opstellen van arbeidsovereenkomsten en kosten van het payroll personeel. Deze kosten zijn per payroll bedrijf verschillend. Sommige payroll bedrijven maken gebruik van een omrekenfactor en andere bedrijven weer een vaste commissie. Wanneer je wilt weten waar je het meest uit een payroll contract haalt, doe je er slim aan om bij meerdere payroll bedrijven offertes aan te vragen. Op deze manier kun je vergelijken onder welk payroll bedrijf jij de laagste kosten voor jouw medewerkers betaald, maar ook het meeste haalt uit het payroll contract.

Meer weten over de kosten van payroll?

Wil je graag meer informatie over de kosten van payroll? Lees hier meer over de kosten van payroll, of vraag een offerte aan bij ons. Wij vertellen je graag meer, zodat jij precies weet waar je aan toe bent.